Konferenca »ELEKTROMOBILNOST NA POHODU – E-MOBILNOST DELUJE!« v sredo, 11. maja 2016
13/05/2016

Konferenca »ELEKTROMOBILNOST NA POHODU – E-MOBILNOST DELUJE!« v sredo, 11. maja 2016

  • Novice o projektu
  • admin.si

V sredo, 11. maja 2016, je Energetska agencija za Podravje v sodelovanju z Univerzo v Mariboru, Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v okviru 25. mednarodnega posvetovanja - Komunalna energetika in EU projekta Emobility works, organizirala in izvedla konferenco.

Električna mobilnost postaja z okoljskega vidika vedno bolj zanimiva, ker ne ustvarja toplogrednih plinov. Električna vozila (avtomobile, kolesa, skuterje, …) lahko napajamo z elektriko iz obnovljivih virov energije. Prednosti električnih vozil so nižji stroški prevoza, večji prihranki pri gorivu, manj hrupa, manj onesnaženo okolje zaradi škodljivih emisij, udobnost, preprostost in manj sestavnih delov samih vozil. Smernice in zakonodaja EU nalagajo državam, da pospešujejo uporabo električnih vozil, ob hkratnem pospeševanju obnovljivih virov energije za proizvodnjo električne energije.
 
           
Na konferenci so bile predstavljene naslednje teme (predstavitve v PDF formatu):
  1. Z električno mobilnostjo na pot energetske in finančne učinkovitosti v občini in podjetju, dr. Vlasta KRMELJ, Energetska agencija za Podravje;
  2. Zeleno javno naročanje električnih vozil, mag. Domen BIZJAK, Ministrstvo za javno upravo, direktorat za javna naročila;
  3. Razvoj električne mobilnosti v mestu Celovec, Julia ZIENTEK, FGM - AMOR
  4. Električna mobilnost v Ljubljani, Vita KONTIĆ, Mestna občina Ljubljana
  5. Električna mobilnost kot del socialnega razvoja občine, projekt »prostofer«, Maša PETERŽINEK, Občina Radlje ob Dravi
  6. Električna mobilnost kot poslovna priložnost - najem električnih vozil, Matej ČER, AVANT CAR d.o.o.
  7. Električna mobilnost in kvaliteta zraka v mestih – izkušnje Pošte Slovenije,Robert KOLER, Pošta Slovenije d.o.o.
Konferenca je potekala v okviru evropskega projekta EMOBILITY WORKS (Integration of e-mobility in European municipalities and businesses - Integracija električne mobilnosti v občine in podjetja). Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije, programa Inteligentna energija Evrope. V projektu sodeluje 10 partnerskih držav: Avstrija, Belgija, Nemčija, Italija, Grčija, Finska, Estonija, Romunija, Španija in Slovenija. Namen projekta je vzpostavitev lokalnega omrežja občin in podjetij ter izvedba analize stanja v sodelujočih občinah in podjetjih; predstavitev, priprava in izdelava akcijskih načrtov za električno mobilnost za občine in podjetja ter obveščanje in izobraževanje javnosti o pomenu električne mobilnosti v okviru sestankov, delavnic, predavanj in konferenc.